برنامه ریزی درسی

shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
برنامه ریزی درسی

برنامه ریزی درسی عبارت است از تصمیم گیری در مورد اینکه چه چیزهایی باید یاد بگیریم، چرا و چطور؟ برنامه درسی سازماندهی فرایند آموزش و یادگیری با در نظر گرفتن الزامات برنامه درسی و منابع درسی است. در سطح عمومی، اغلب منجر به تعریف چارچوب برنامه درسی گسترده و همچنین برنامه درسی برای هر موضوع می شود که توسط مدارس جداگانه به عنوان مرجع استفاده می شود. در سطح مدارس، برنامه درسی شامل تدوین برنامه های دوره و ارزیابی برای موضوعات مختلف است. در سطح کلاس، شامل تدوین برنامه های دقیق تری برای واحدهای یادگیری، دروس فردی و … است. داشتن یک برنامه کلی یک روش مهم برای اطمینان از این است که مطالب درسی را به طور صحیح مطالعه کنید. برنامه درسی معقول تمرکز شما را بر روی آموزش قرار می دهد و همچنین فهمیدن اینکه چه فعالیت ها، پروژه ها و درسی را هر روز انجام می دهید، آسان تر خواهد بود. درک خوب از برنامه ریزی درسی برای آموزش خوب ضروری است. این مقاله وان ریمایند به شما کمک خواهد کرد که یاد بگیرید برنامه ریزی درسی چیست، و چرا مهم است و به شما کمک می کند تا برای درس های خود برنامه ریزی کنید.

برنامه ریزی درسی
برنامه ریزی درسی

برنامه ریزی درسی چیست؟

برنامه ریزی درسی شامل اجرای انواع مختلف استراتژی های آموزشی و روش های سازمانی است که بر دستیابی به پیشرفت مطلوب دانش آموز و نتایج یادگیری دانش آموز متمرکز است. مربیان برنامه درسی خود را بر اساس برنامه های درسی روزانه، یک تکلیف خاص، یک قسمت اصلی از دروس، واحدهای خاصی در یک کلاس یا یک برنامه آموزشی تنظیم کنند.

در طول مرحله برنامه ریزی درسی، معلمان عواملی را در نظر می گیرند که برنامه درسی آنها را تکمیل کند. برنامه ریزی درسی شامل الزاماتی است که هر مدیر در یک دانشگاه یا مدرسه، به مدرسان هنگام تدوین برنامه های درسی خود می دهد و باید آنها را لحاظ کنند. مربیان موظفند اطمینان حاصل کنند که برنامه ریزی درسی آنها نیازهای آموزشی دانش آموزان را برآورده می کند و مطالب مورد استفاده در دسترس و قابل فهم است.

مطالب مرتبط : برنامه ریزی روزانه

تعریف برنامه ریزی درسی

برنامه ریزی درسی یک فرایند است که در آن نتایج یادگیری، ارزیابی ها، محتوا و الزامات آموزشی لازم برای موفقیت دانش آموزان تعریف می شود. مشاوران آموزشی مرکز آموزش و یادگیری برای تسهیل یادگیری با کیفیت بالا برای دانش آموزان، یک برنامه درسی برای آن ها تهیه می کنند. تدوین برنامه درسی را می توان فرآیند گام به گام تعریف شده برای ایجاد پیشرفت های مثبت در دوره های ارائه شده توسط یک مدرسه یا دانشگاه تعریف کرد. جهان هر روز تغییر می کند و کشفیات جدید باید در برنامه های درسی آموزش و پرورش قرار گیرد.

۴ دلیل مهم برای اهمیت برنامه درسی

  1. تعیین مسیری ثابت و سازمان یافته

برنامه درسی شما اساساً یک سری فعالیتها و اهداف نتیجه یادگیری مربوط برای هر موضوع است. برنامه درسی به عنوان یک نقشه عالی، مشخص می کند که شما باید کجا بروید و چگونه می توانید به اهداف برسید. برنامه درسی یک شبه ایجاد نمی شوند بلکه مقدار زیادی فکر، وقت، تلاش و تخصص برای پیشرفت لازم است.

برنامه درسی مسیر ثابت و یک ساختار ارائه می دهد. اهداف بزرگتر یادگیری به اهداف مشخص و کوچکتر برای رسیدن به نتایج مطلوب تقسیم می شوند. به این ترتیب، شما می توانید اهداف بزرگ خود را تصور کنید و بهتر درک کنید که چگونه دروس کوچکتر به شما در آموزش مفاهیم کلی کمک می کنند.

  1. کمک می کند پیشرفت کنید.

یک برنامه درسی خوب به عنوان یک مرجع برای اطمینان از اینکه در مسیر درست قرار دارید، عمل می کند. مولفه های آن برای توسعه مفاهیم، از یک سطح ابتدایی تا موضوعات یا مهارت های پیچیده تر، طراحی شده اند. پیشرفت ضروری است و اسناد درسی کمک می کنند تا این یادگیری متوالی باشد.

  1. اهداف مشترک

اهداف هر حوزه درسی فقط برای دانش آموزان نیست بلکه برای معلمان نیز هستند. در برنامه درسی برای آنچه در یک سال مشخص باید آموزش دهند تعیین می شود و دانش آموزان برای آنچه باید یاد بگیرند اهدافی دارند. اهداف مشترک، به معلمان کمک می کند. تا روش تدریس خود را با نیازهای تحصیلی دانش آموزان هماهنگ کنند و از موفقیت آنها اطمینان حاصل کنند.

مدرسه
برنامه ریزی درسی چیست؟

فراتر از ایجاد اهداف مشترک بین معلمان و دانش آموزان، برنامه درسی همچنین اهداف یادگیری را برای یک مدرسه استاندارد می کند و راهی روشن برای پیشرفت دانش آموزان از یک کلاس به کلاس دیگر فراهم می کند. دانش آموزان باید قبل از اینکه به سراغ موضوعات پیشرفته بروند، از شایستگی های اصلی خاصی برخوردار باشند، مانند تسلط بر جبر، قبل از اینکه اقدام به حساب کنند. برای یک برنامه درسی استاندارد، مربیان باید اهداف یادگیری خود را ایجاد کنند و به نوعی با یکدیگر هماهنگی کنند تا از پیشرفت دانش آموزان اطمینان حاصل کنند.

  1. برنامه همیشه در حال تغییر است.

سرانجام، پذیرفتن برنامه درسی برای معلم و دانش آموزان ارزشمند است زیرا این یک برنامه ثابت نیست. اسناد مرتباً بازبینی و به روز میشوند تا نیازهای فعلی دانش آموزان و جامعه را منعکس کنند.

برخی مهارت ها یا اهداف یادگیری ممکن است با گذشت زمان مورد پسند واقع شوند و یا به طور کلی با اهداف مناسب تری جایگزین می شوند. به عنوان یک معلم، می دانید که در یک سال تحصیلی وقت کافی برای یادگیری همه چیز وجود ندارد. 

این روزها مهارت های فنی در لیست نیازها بسیار بالاست. دانش آموزان برای اینکه در دنیای مدرن به خوبی عمل کنند، باید اهل فن باشند و معلمان و مدارس وظیفه دارند آنها را برای این امر آماده کنند. بنابراین شاید لازم باشد این مهارتهای اساسی را آموزش دهیم.

 

اهمیت تدوین برنامه درسی در تقویت آموزش و یادگیری

تغییر مثبت و مهم دیگر در برنامه درسی تابعیت جهانی بوده است. دانش آموزان در مورد چگونگی وجود و مشارکت در جهانی که به طور فزاینده ای در هم تنیده و بهم پیوسته است، بیشتر می آموزند. مسائل جهانی به روشی متفاوت از گذشته بر همه تاثیر می گذارد. عمدتا به دلیل فناوری، ما به گونه ای با هم ارتباط برقرار کرده ایم که نسل های قبلی تجربه نکرده اند و دانش آموزان باید بتوانند نقش خود را در این جامعه جهانی هدایت کنند.

تدوین برنامه درسی
تدوین برنامه درسی

تکنیک های برنامه ریزی درسی

  • تعیین ساعات مطالعه روزانه
  • تعیین ساعات خواب
  • تعیین زمان استراحت و تفریح
  • ترتیب مطالعات درسی
  • تنوع در مطالعه
  • تعیین زمان ورزش
  • تعادل در مطالعات درسی

 

برنامه ریزی موفق درسی

برای یک برنامه ریزی موفق باید در ابتدا اهداف خود را تعیین کنید. بعضی از اهداف بلند مدت و بعضی دیگر کوتاه مدت هستند. برنامه های کوتاه مدت ممکن است برای یک هفته و یا یک ماه باشد. ممکن است یک هفته فرصت داشته باشیم تا خود را برای یک آزمون آماده کنیم و اهداف بلند مدت آماده شدن برای کنکور و قبولی در یکی از دانشگاه های مورد نظر است. بعد از تعیین اهداف تمام موضوعاتی را که باید برای رسیدن به هدف خود مطالعه کنید را یادداشت کنید. و در این مرحله کتاب ها یی را که باید مطالعه کنید را تعیین کنید. بعد دروس را اولویت بندی کنید. دروس مشکل و ساده را از هم تفکیک کرده و همچنین دروسی را که مهمتر هستند را تعیین کنید و زمان بیشتری را برای مطالعه آن ها تعیین کنید. زمان هایی را که وقت برای مطالعه دارید را تعیین کنید و آن ها را تقسیم بندی کنید و هر قسمت را برای مطالعه یک موضوع بگذارید. برای مطالعه های غیر درسی هم حتما وقت بگذارید. برای تعیین یک برنامه ریزی موفق برای درس خواندن باید این موارد را حتما در نظر بگیرید.

برنامه ریزی موفق درسی
برنامه ریزی موفق درسی

ویژگی های یک برنامه ریزی درسی خوب

  • برنامه ای را که تعیین می کنیم قابل اجرا باشد.
  • نیازهای افراد در آن در نظر گرفته شود.
  • به نیازهای غیر درسی توجه شود.
  • از اختلال در برنامه جلوگیری کند.
  • اهداف کوتاه مدت و بلند مدت را تعیین کند.
  • برنامه باید منعطف باشد.
  • از تمام جنبه های زندگی فرد شناخت داشته باشد.
  • برنامه قابل اصلاح و ویرایش باشد.

چگونه برنامه ریزی درسی کنیم؟

برای برنامه ریزی درسی ابتدا باید زمانی را برای مرور مطالب گذشته تعیین کنیم. بعد از آن باید اهداف خود را تعیین کنیم. هدف می تواند شامل مواردی از قبیل درس خواندن، یادگیری، و … باشد. بعد معیارهای موفقیت را تعیین کنید. و آن را به مراحل قابل دستیابی تقسیم کنید. یک جدول برنامه ریزی قابل دستیابی تهیه کنید. یک نمای کلی از برنامه را ارائه دهید. سعی کنید که برنامه یک برنامه واقعی باشد و قابل اجرا باشد.

مدرسه

چگونه برنامه ریزی کنیم برای درس خواندن؟

برنامه های درس در درجه اول شامل یک برنامه فعالیت هایی است که شما در درس ارائه می دهید. برنامه های درسی شامل بخش هایی برای برنامه ریزی دقیق تر است.

برخی از بخش هایی که باید در برنامه درسی خود بگنجانید شامل:

  • فعالیت های درس
  • مواد درسی
  • اهداف درس
  • بازخورد درس

چگونه برنامه ریزی درسی کنیم تا موفق شویم؟

  • اهداف خود را تعیین کنید هم اهداف کوتاه مدت و هم بلند مدت را بنویسید.
  • مطالب را چه درسی و چه غیر درسی دسته بندی و اولویت بندی کنید.
  • یک دفتر برنامه ریزی تهیه کنید.
  • برای تفریح خود نیز زمان بگذارید.
  • ورزش را فراموش نکنید.
  • درس خواندن را به عنوان یک الگو در مغزتان حک کنید.
  • به برنامه ای که نوشتید پایبند باشید.

اهداف برنامه ریزی درسی

هدفها، نتایج نهایی حاصل از آموزش است که مدرس یا سازمانهای آموزشی به منظور دستیابی به آنها آموزشها را ارائه می کنند. هدف های درسی با توجه به نیازهای از قبیل نیاز به آموزش، نگرش ها، مهارت ها و دانش های جدید به وجود می آید.

برنامه ریزی درسی هوشمند

برنامه ریزی درسی هوشمند شامل نرم افزارهایی است که به شما کمک می کند برنامه درسی خود را بهتر پیش ببرید. برنامه ها را به شما یادآوری می کند و همچنین می توانید میزان پیشرفت خود و برنامه درسی خود را ببینید. برای این مورد نرم افزارهای زیادی وجود دارند نرم افزار وان ریمایند نیز یکی از این نرم افزارها است که می توانید از آن برای تدوین برنامه درسی خود استفاده کنید.

پیشنهاد می کنیم نرم افزار برنامه ریزی وان ریمایند را دانلود و از امکانات آن استفاده کنید.

2 دیدگاه :

  1. باسلام
    ممنون از مطالب بسیار مفیدتون
    با نرم افزار وان ریمایند می توانیم یک برنامه ریزی مفید درسی داشته باشیم؟
    با وان ریمایند چگونه می توانیم برنامه ریزی درسی داشته باشیم؟
    ممنون میشم پاسخ سوالاتمو بدی.

    1. با سلام دوست عزیز با نرم افزار وان ریمایند می تونید برنامه درسی خود را به راحتی وارد کنید و ازش استفاده کنید و همچنین ابزار یادآوری داره که میتونید تنظیمش کنید و درس ها و زمان مطالعه رو بهتون یاداوری کنه

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.